bulgaria
Forside Bulgaria Leiligheten Opphold Reise Kontakt /Leie

Bulgaria

Republikken Bulgaria ligger ved Svartehavskysten i den sør-østlige delen av Europa. Landet kan foruten storslått natur tilby et deilig klima i sommerhalvåret, og en spennende kultur. Landet er vestlig orientert med kristne kulturverdier.

Bulgarere flest er vennlige, åpne og gjestfrie overfor utlendinger. Landet kan by på en kombinasjon av velbevarte gamle landsbyer med enestående atmosfære, moderne byer med masse av forretningsmuligheter, og pulserende turistmagneter langs flotte strender ved Svaretehavets vestkyst.

bulgaria

 

Klima

Bulgaria har en deilig 5-6 måneders sommer, uten de voldsomme hetebølgene som man kan oppleve lenger sør. Varmest er det i juni, juli og august, hvor gjennomsnittlig dag-temperatur er mellom 26 og 30 grader, mens temeraturen i vannet er ca 5 grader lavere. I kystområdene blåser det ofte en forfriskende lett bris, og det kan også komme kortvarige vindbøyer da det gjelder å holde på parasollen. Den bulgarske vinteren byr på noe annerledes: masse av snø, fin utsikt og ski- og kjelkeopplevelser.

Turisme

En reise gjennom Bulgaria kan gi mange forskjellige opplevelser. Landet er en av Svartehavets perler og har gjennom tiden vunnet plass i flere og fleres hjerter. Bulgaria er et land mange gjerne vender tilbake til. Samtidig opplever vi Bulgaria som forskjellenes land, spesielt i områder der turismen er mest utbredt. Om du f eks kjører langs kysten, kan du på sjøsiden ofte observere flotte palasser og kostelige feriesentre, mens du i motsatt retning kan se fattigdom. Antallet personer som oppholder langs Svartehavskysten mangedobles i turistsesongen, pga tilstrømningen av både turister og sysselsatte. Dette medfører uoversiktlige forhold for myndighetene, og kan sammen med store økonomiske forskjeller være være noe av forklaringen på ranstilfeller som vi har hørt om i media de siste årene.

Som et av Europas eldste land har Bulgaria mye kultur og historie. Bulgaria er bl. a. kjent for musikk, arkitektur og vindyrking.

I tillegg innbyr Svartehavet til lange dager ved stranden, der Sunny Beach er mest kjent med en 6 km. lang sandstrand. Stort sett er landet er rent og fint og har bra kvalitet på mat, drikke, klær, gull etc. Mange unge snakker godt engelsk, mens det er større sjans for å bli forstått på tysk og fransk hos eldre Bulgarere.

Bulgaria strand

Nå som Bulgaria er medlem av den Europeiske Union (EU), behøver EU- og EØS statsborgere ikke visum til Bulgaria. Det er nok at man har et gyldig pass.

Kostnadsnivå

Bulgaria er ifølge VG og Dagbladet det suverent billigste charterreisemålet i Europa. I følge VG (2007) sin oversikt er f eks Spania 64% dyrere enn Bulgaria. Dagbladet viste i en artikkel den 23/02-2008 at Bulgaria fortsatt er prisparadiset. En oversikt viste at kostandsnivået på noen utplukkede varer og tjenester i Bulgaria ligger vesentlig under sammenlignbare land som Tyrkia (+ 42%) og Estland (+ 110%). Dagbladet oppga at de har hentet disse opplysninger fra nettsiden til Lonely Planet (www.lonelyplanet.com).

Vårt inntrykk er at dette stemmer! I ferien i Sunny Beach siste år kunne en familie på 4 personer spise middag med god drikke til på restaurant for ned til ca 150 kroner. 0,5 liter øl kostet fra 6-12 kroner, og klær en brøkdel av norske priser. Dette gjelder både ekte og ”fake” klær. En billett på lokalbuss kostet i 2010 ca 5 kroner - dvs ca 1 lev, som den lokale valutaen kalles.

Det er greitt å merke seg at prisene varierer mye, og som oftest er lavere desto lenger bort du kommer fra stranden og typiske turistplasser.

I de siste år har den lave kursen på lev vil medvirket til at prisnivået fortsatt er meget gunstig.

leva

Man kan bruke betalingskort i Bulgaria, men ikke alle forretninger har en betalingsautomat. Det finnes etter hvert minibanker både i de store og små byene, som tar imot kort som Visa, Mastercard, American Express, Diners.

 

Mat og drikke

Bulgarsk mat smaker bra og det er mye å velge imellom. Du vil oppdage de greske og tyrkiske naboers innflytelse; lamme- og svinekjøtt, tomater, agurker, auberginer, paprika, bønner, hvitløk og krydder er de mest anvendte råvarene. Du kan smake på "Shopska" salat, og den verdensberømte bulgarske yoghurten.

Klimaforholdene gjør det enkelt å produsere lekre frukter og grønnsaker. Besøker man det lokale grønnsaksmarkedet eller en av de mange små kolonialbutikkene, har man mulighet for å kjøpe friske og økologiske varer billig.

Det finnes restauranter av ulik standard og utvalg, så det gjelder å finne noe som passer egen smak og stil, og som gir et positivt inntrykk før man eventuelt velger å slå seg ned.

 

bulgaria mat

Bulgaria er en av verdens førende vin-produsenter. Det lages rød - og hvitvin fra både velkjente og lokale druesorter. Av anerkjente Bulgarske rødvinsmerker anbefales Gamza, Melnik, og Pamid. Blandt hvitviner kan du ha glede av å prøve Misket og Dimyat.

Antallet  cafeer og restauranter per innbygger er relativt høyt. Får du lyst til å spise annet enn bulgarsk, så kan du finne alt fra amerikansk til japansk mat. Driks er ikke obligatorisk, men gir du 10% av regningen, betyr det at du er godt tilfreds med maten og betjeningen.

Transport

En direkte flygning fra Norge til Bulgaria tar ca. 3,5 timer. Se mer om flyreiser under området "reise" oppe til høyre på denne hjemmesiden.

Den offentlige transporten i storbyene og turistområdene kjører like regelsmessig som den norske, mens prisene er bare en brøkdel, f eks 3-5 kr for en bussbillett. "Soner" er det ingen av, så du må kjøpe en ny billett når du skal skifte buss.

Fjernbusser og tog forbinder alle byer i landet. Man kan også ta bussen til metropolen Istanbul. Varna - Istanbul kostet i 2007 ca 150 NOK. Det finnes også et standart tilbud hos de fleste reiseselskapene såvel utenlandske som lokale, som inkluderer 1 overnatting på et 3-stjerners hotell og frokost, omvisning for 420-500kr.

buss

Det er billig og lett å få tak i drosje, og det finnes mange pliktoppfyllende og artige sjåfører. Men... det finnes også mange sjåfører som benytter seg å av muligheter til å tjene raske penger ved å ta høy pris av turistene, spesielt langs Svartehavskysten. Hvis det brukes takstameter, må du være forberedt på at det jukses med dette slik at prisen blir alt for høy. Og i biler som ikke bruker takstameter kan du bli overrasket av prisforlangende etter turen. Derfor må du alltid avtale pris før du setter deg inn i en ukjent taxi.

taxi

hestedrosje

Typisk Bulgarsk vanlig taxi som er gul.... og hestedrosje som også er tilgjengelig i byene

Om du har lyst på båttur eller cruise, er det muligheter for alt fra korte opplevelsesturer - til båttransport mellom Bulgaria og tyrkia.

Rent-a-car er en god måte å oppleve landet på. Europcar, Sixt, Hertz, Avis og Budget har datterselskaper i Bulgaria. Alternativt kan du ta sjansen på å leie bil på kiosken på hjørnet - til priser ned til en hundrelapp dagen.


Historie

Bulgaria har en lang og spennende historie, som går 2.500 år tilbake. Verdens eldste gullskatt, som stammer fra kobberalderen er funnet ved Varna.

I det 7.århundre slo proto-bulgarerne seg ned den nordøstlige del av det nåværende Bulgaria, blandet seg med de lokale slavere og dannet Det Bulgarske Rike - en av de eldste stater i Europa. I den anden halvdel av 900-tallet skapte og spredte brødrene Kyrillos og Methodios Det Kyrilliske Alfabet - en begivenhet av enorm betydning, som for alltid plasserte bulgarerne i de øvrige slaviske folkeslags bevissthet, og som bygde bro mellom det ortodokse øst og det latinske vest. Bulgaria var i denne periode en maktfull stat og oppnådde historisk anerkjennelse som de kristne europeiske verdiers vokter i Øst-Europa . Det Osmanske Rike erobret det innenfra splittede Bulgaria i år 1396 og ble dominerende i nesten 500 år.

Kommunistene kom til makten etter andre verdens krig og regjerte i 45 år. I utgangen av 1989 begynte demokratiske forandringer og nå er Bulgaria medlem av Nato og EU. Turismen og EU tilfører landet kapital, men godene fordeles fortsatt skjevt i Bulgaria. Selv om det er mye byggevirkseomhet i dag og infrastrukturen bedres for hvert år, er det langt igjen til den vanlige bulgarer oppnår akseptabel lønn og velferdsgoder vestlige land kjennestegnes ved.


Kultur

Bulgarerne har bevart sine folkelige og religiøse tradisjoner. Ilddans er det eldste og mest mystiske ritualet, hvor barføtte dansere holder på et ikon og går rundt på varme glør. Rosenfestivalen er en deilig festival avholdt i Rosendalen i nærheten av Kazanlak i den første uke av juni. Kukeri-karnevalet markerer begynnelsen av våren. Deltagerne har fargerike masker, ulldrakter og mange klingende klokker på, og jager de onde åndene vekk. Håndverk og broderi med dets innviklede geometriske figurer, håndvevde kelimtepper med deres vakre farger, utrolig vakkert løvsagsarbeide og keramikk er blandt andre severdigheter og tilbud du kan kommer over.

Interessant

Når enkelte bulgarere rister med hodet opp og ned, mener de 'NEI'. Når de rister med hodet fra høyre til venstre eller omvendt, betyr det 'JA'! Forvirringen kan bli komplett når de gjør motsatt (altså som oss Nordmenn) fordi de antar at det er det vi vestlige turister forventer.

Fakta

Innbyggertal: 7,8 mill (2004)

Landareal: 111 000 km2

Grenser: Tyrkia, Hellas, Romania, Serbia og Montenegro og Makedonia

Kystlinje til Svartehavet: 378 km

Hovedstad: Sofia 1,3 mill

Offisielt sprok:Bulgarsk. På hoteller, restauranter og caféer i de store byene og på resortene snakkes det engelsk, tysk og russisk.

Religion: Bulgarsk ortodoks

Styreform: Parlamentarisk republikk

Valuta:1 lev = 100 stotinki , 1 lev = ca 4,0 NOK. 1,95 lev = 1 Euro (Levaen er bundet til Euroen)

Tidssone: Norge + 1 time

Nato: Medlem

EU: Medlem

e-post: kgjestad@gmail.com

Copyright©Kolbjørn Gjestad